Maak je volgende online ontmoeting zowel op vorm als inhoud inspirerend en doeltreffend!

Veel mensen zijn ondertussen wel  gewend aan camera’s. Vroeger was dat anders. Je was zuinig op het aantal foto’s die je nam, immers er zaten maar een x aantal fotomogelijkheden op je rolletje.  In de jaren 80 kwam de eerste analoge videocamera op de markt en in 1996 de digitale video. Het lijkt alsof we niet zonder kunnen sinds de smartphone en dan te bedenken dat YouTube pas sinds 2005 bestaat. Er is de laatste 40 jaar veel veranderd in het vastleggen van momenten.

Heb jij er wel eens nagedacht over het feit dat alles wat er op YouTube wordt gezet voor lange tijd op het digitale web blijft ronddwalen? Dus ook lezingen bij webinars en live uitzendingen!

Onlangs belde Gerard mij, hij had hier wel goed over nagedacht.
Hij is een professioneel spreker en is een man van de inhoud. Gerard vertelde mij dat hij twee filmpjes moest opnemen voor een klant. Hij was met alle goede moed aan de slag gegaan. Na een flinke inspanning keek hij zijn filmpje terug. Gerard was absoluut niet tevreden. ‘Poeh, dat spreken op een podium is toch wel even wat anders dan voor een camera van de laptop’ was zijn opmerking.

Hoe gaat dit bij jou? Zit jij veel achter de camera voor vergaderingen en presentaties? En ben jij tevreden met wat je ziet? Hoe leid jij een vergadering of vertel je je verhaal?

Gerard stuurde mij zijn filmpje. Ik zag dat het zonlicht van achter zijn schouders weerkaatste in de camera en de helft van zijn gezicht was overbelicht. De helft van zijn plafond was te zien en ergens onderin kwam hij in beeld. Terwijl hij zijn verhaal begon was hij een PowerPoint presentatie aan het opstarten. Het kwam nogal suf over en al met al was dit niet zijn meest inspirerende performance. Ging hij dit nu op YouTube zetten om naar zijn klant te sturen? Nee, Gerard was niet tevreden en dit moest anders.

We zijn samen een ochtend aan de slag gegaan en Gerard kan nu met een gerust hart zijn verhaal voor de camera vertellen. We hebben gewerkt aan vorm en inhoud. Het uitgangspunt hierbij was dat Gerard geen truckjes zou leren maar dat hij zijn eigen kracht en talent op een positieve wijze zou gaan benutten.
Resultaat? Een positieve en authentieke presentatie waar je met plezier naar kijkt. Hij kreeg goede feedback van de deelnemers dat zijn verhaal duidelijk was en ze met aandacht waren blijven kijken tot het einde.

5 overwegingen om mee aan de slag te gaan:

  1. Kijk kritisch naar de stand van je camera. Wat zie je allemaal wanneer je deze aanzet?
  2. Hoe kom jij zelf in beeld? Ver weg of dichtbij; van boven, beneden of recht gefilmd
  3. Hoe trigger jij mensen zodat ze blijven kijken?
  4. Wat is de opbouw van je verhaal? Gezien vanuit de kijker
  5. Hoe spreek je verschillende ‘soorten’ mensen aan. Wat weet jij van communicatie voorkeuren wanneer het gaat over de zintuigen?

Maak je volgende online ontmoeting zowel op vorm als inhoud inspirerend en doeltreffend!

Succes!
Ingrid Solleveld
SOLA • academy
Mentor voor professionals
Pragmatisch en effectief